Mardin Menengiç Kahvesi
Menengiç kahvesi veya Kürt kahvesi; bir tür yabani fıstık olan Menengiç’in kurutulup öğütülerek normal kahve gibi pişirilen bir tür sıcak içecektir. Kürt, Türk ve İran tarihinde binlerce yıldır yer almaktadır. Adı “Menengiç Kahvesi” olduğu halde bildiğimiz kahve bitkisi çekirdeklerinden üretilmez, hiç kahve bitkisi içermez. Bu sebeple de tamamen kafeinsizdir.
Menengiç ağacı, Mezopotamya bölgesine özgü bir bitki çeşididir. Türkiye'nin güney bölgelerinde, İran’da, Irak’ın kuzeyinde yetişir.
Menengiç kahvesi odunsu ve fıstığı andıran muhteşem bir lezzete sahiptir. Normal Türk kahvesine göre daha yumuşak bir tada sahiptir. Bu nedenle Türk kahvesini çok sert bulanlar menengiç kahvesini tercih ederler.
Menengiç kahvesi Türk kahvesi gibi cezvede pişirilir ve küçük fincanda servis edilir.
Kafein içermez, günün her saatinde tüketebilirsiniz.
Ürün menengiç bitkisi içerir.
Odunsu ve fıstık-kahve tadında, otantik bir lezzete sahiptir.
Kafein içermez, günün her saatinde tüketebilirsiniz.
Ürün menengiç bitkisi içerir.
Odunsu ve fıstık-kahve tadında, otantik bir lezzete sahiptir.
Tadında Anadolu'nun İzi
Alia Sultan Menengiç Kahvesi, menengiç meyvesinin yağı ve tohumlarından elde edilir. Bu meyvenin yağı, kahveye o eşsiz ve yoğun lezzetini kazandırır. Menengiç kahvesi, kafeinsiz bir alternatif olmasının yanı sıra çeşitli sağlık faydalarına da sahiptir. İçerisindeki antioksidanlar ve besin değerleri sayesinde, her fincanı doğal bir sağlık deposu olarak kabul edilir.
Menengiç Kahvesi, Anadolu'da yüzyıllardır bilinen ve tüketilen bir içecektir. Osmanlı döneminden günümüze kadar gelen bu geleneği, Alia Sultan modern bir dokunuşla yorumluyor. Özel günlerde ya da soğuk kış günlerinde tercih edilen Menengiç Kahvesi, toplu aile yemeklerinin ya da özel anların vazgeçilmez bir parçası olmuştur.
- Menengiç kahvesi özellikle A, B6, C ve E vitaminleri bakımından çok zengindir.
- İçtikten sonra uzun süre, tok hissetmenizi sağlar.
- Kahve fincanında kalan telvesini cildinize peeling olarak uygulayabilirsiniz. Cildinizdeki ölü deri ve kalıntıları temizler.
Yapılışı
Cezveye kişi başı 1 tatlı kaşığı kadar menengiç kahvesi koyun.
Üzerine kişi başı bir fincan su ilave edip güzelce karıştırın.
Cezveyi ocağa alın ve hiç karıştırmadan pişirmeye başlayın.
Kahve köpürmeye başlayınca taşmadan, hemen ocaktan alın ve fincanlara köpüklü kısmı pay edin.
Ardından dilerseniz kahveyi yeniden ocağa alıp biraz daha yükselmesini sağlayın.
Son olarak cezvede kalan kahveyi de fincanlara pay edin.